Basisbevestigend tillen en dragen

Een hechte band opbouwen met het kind is iets waar we bij Zien veel waarde aan hechten. Wij benaderen de kinderen als van nature competent; dit betekent dat wij kijken naar wat het kind (al) wél kan. Vanuit deze benadering maken wij contact met kinderen. In de communicatie met een kind stellen wij ons participerend en vragend op. Het basisbevestigend tillen en dragen sluit hier mooi op aan en is voor kinderen van alle leeftijden. In deze blog lees je wat basisbevestigend dragen is, hoe je het doet en waarom wij dit bij Zien belangrijk vinden.

basisbevestigend dragen

Wat is basisbevestigend dragen?

Het basisbevestigend tillen en dragen van een kind komt vanuit de haptonomie. In de haptonomie is het van belang dat het menselijk lichaam in evenwicht is en zich beweegt vanuit zijn basis. Deze basis ligt in het bekken. Als de verzorgende een kind in ‘de basis’ tilt en draagt, ervaart het kind direct veiligheid en geborgenheid. Basisbevestigend dragen is een teder en beschermend gebaar wat kan bijdragen aan het gevoel van geliefd en gerespecteerd worden. Het kind voelt zich verbonden met de verzorgenden en ontwikkelt een gevoel van zelfvertrouwen.

Hoe doe je dat dan?

Iedereen kan basisbevestigend tillen en dragen; je moet alleen weten hoe je het doet. Het belangrijkste bij basisbevestigend dragen is dat je het kind optilt en draagt vanuit de basis. Het kind ondersteun je daarbij altijd onder de billen en je tilt of draagt het kind in principe nooit onder de oksels. Deze manier van tillen en dragen geeft een baby meteen een veilig en zeker gevoel en zo kan hij vrijuit meedoen en zijn omgeving bekijken. Wanneer een baby sterker en actiever wordt, nodigt de verzorgende het kind uit om te komen zitten. Wij doen dit door onze handen aan te reiken en het kind zo te vragen om omhoog te komen. Vanuit de zittende houding kun je de baby basisbevestigend optillen met een hand onder de billen. Afhankelijk van de leeftijd van een kind kan je op verschillende manieren basisbevestigend tillen en dragen. Natuurlijk kijk je altijd goed naar wat het kind aangeeft en waar hij zich prettig bij voelt.

basisbevestigend dragen

Tillen en dragen bij Zien

Op een kinderdagverblijf komt een kind in een vreemde en vaak drukkere omgeving terecht. Het kind ziet veel nieuwe gezichten en ervaart andere prikkels dan thuis. Een kind kan daarop reageren en meer huilen of overprikkeld raken. Hij voelt zich misschien onveilig en mist zijn ouders. In de praktijk blijkt dat wanneer een baby huilt en je hem basisbevestigend optilt, hij in de meeste gevallen meteen stopt met huilen. Door het kind te tillen en dragen in zijn basis kan de pedagogisch medewerker op een eenvoudige manier veiligheid bieden. Ook is het basisbevestigend dragen een goede manier om een kind te ondersteunen en te troosten als hij last heeft van pijn, snel overprikkeld is of zich om een andere reden niet prettig voelt. 

basisbevestigend dragen

Begeleiding in de praktijk

Elke locatie van Zien heeft een pedagogisch coach. Deze coach speelt een grote rol in het verschaffen van kennis over het basisbevestigend dragen. Iedere medewerker krijgt training in het basisbevestigend tillen en dragen. Door te doen en te ervaren leert de pedagogisch medewerker sneller en kan hij direct vragen stellen. Basisbevestigend dragen is een manier van tillen en dragen en sluit goed aan op de werkwijze van Emmi Pikler. Deze werkwijze is gebaseerd op een respectvolle verzorging van het kind. Voor de pedagogische medewerkers is het een makkelijke manier om bewuster te handelen en zo meer rust en veiligheid te creëren voor de kinderen op de groep.

De onderstaande foto’s geven een beeld van hoe je basisbevestigend tilt en draagt. Hopelijk inspireert het om het basisbevestigend dragen zelf te ontdekken.

Created with Snap