Dragen in de draagdoek

Dragen in een draagdoek is voor sommige ouders een uitkomst. Het is niet alleen heel knus en gezellig om je baby zo dicht bij je te hebben, maar het is ook nog eens heel erg praktisch. Je hebt je handen vrij en biedt je kindje optimale ondersteuning tijdens het dragen. Een draagdoek past in een tas en kan je altijd bij je hebben. Als je weet hoe je op de juiste manier gebruik kan maken van een draagdoek, hoe je moet dragen en hoe je eventuele gevaren kunt voorkomen is dragen zeker een hele fijne manier om je kindje dicht bij je hebben en te vervoeren.


Rust voor ouder en kind

Soms hebben baby’s moeite met slapen of vinden ze het niet fijn om neergelegd te worden. Dragen in een draagdoek kan dan een manier zijn om een baby tot rust te laten komen terwijl jij je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Een baby kan je dragen vanaf de eerste dag tot ver in de peutertijd. Het kan een uitkomst zijn voor baby’s die gevoelig zijn voor prikkels. Vroeger nam men aan dat je baby’s zou verwennen en afhankelijk zou maken door ze te dragen. Nu weten we dat dragen juist tot het tegenovergestelde leidt.

 

 

Close up of unrecognizable young mother with her newborn baby son in sling at home


Dragen als troost

Baby’s hebben een enorme behoefte om aangeraakt en gedragen te worden. Het is één van de eerste levensbehoeften van een kind. Lichamelijk contact tussen ouder en kind is van essentieel belang voor een goede hechting en ontwikkeling van de baby. Het dragen biedt een baby veiligheid en kan troostend werken wanneer een baby huilt. Iets wat op de opvang heel fijn is. Het dragen in een draagdoek kan hierbij een belangrijk en handig hulpmiddel zijn. De ervaring leert dat baby’s die gedragen worden minder vaak en minder lang huilen. Ze horen je hartslag, voelen je lichaamswarmte en horen je stem. Dit biedt rust en veiligheid. 


Wat zegt de wetenschap?

Uit onderzoek is gebleken dat moeders minder stress ervaren wanneer zij iedere dag huid op huidcontact hebben met hun baby. Je baby dicht bij je hebben door hem tegen je aan te dragen is dus goed voor moeder en kind. Maar ook op de opvang helpt het een baby om zich makkelijker en sneller te kunnen hechten aan zijn of haar vaste leid(st)er.

Wanneer een moeder haar baby borstvoeding geeft, dan is een bijkomend voordeel dat zij, door het contact met de baby oxytocine aanmaakt wat de borstvoeding stimuleert.

Wanneer een baby last heeft van krampjes kan rechtop zitten met de buik tegen de ouder/verzorger helpend zijn.

De draagdoek

Er zijn vele soorten draagdoeken te koop. Bij Zien maken wij gebruik van de doeken van Hoppediz. Dit zijn kwalitatief goede doeken voor een redelijke prijs. Daarnaast hebben we voor onze medewerkers een draagconsulente die onze medewerkers op de babygroepen traint om ze de juiste manier van dragen te leren. Dit zorgt voor extra veiligheid en de juiste ergonomische houding voor medewerker en kind.

Close up of unrecognizable young father with his newborn baby son in sling at home


Lichamelijke ontwikkeling

Tot slot draagt de juiste manier van dragen bij aan een goede lichamelijke ontwikkeling van je baby. Omdat de baby minder vaak op zijn achterhoofd ligt in bed of op de grond helpt het de kans op een afgeplat hoofdje te voorkomen. De gespreide houding van de benen en de hoog opgetrokken knieën ondersteunen een goede heupontwikkeling. 

Wij adviseren om je goed te laten informeren over de juiste manier van dragen door een draagconsulente. Je kan een draagdoekconsulente vinden bij jou in de buurt op: https://draagdoekconsulenten.nl

Created with Snap