Herfst, herfst wat heb je te koop?

Heb jij al gezien dat de bladeren weer vallen en verkleuren en dat er allemaal mooie en interessante materialen te vinden zijn in de natuur?

De herfst komt eraan

Na een lange, mooie zomer is het nu ineens weer herfst. De herfst is het jaargetijde dat ons de meest prachtige materialen uit de natuur brengt. Maak een wandeling in het bos of park en ga op zoek naar kastanjes, eikeltjes, zaden, paddenstoelen, bladeren en nog veel meer. Vul een mand of kist met deze herfstmaterialen. Je kunt van alles meenemen, maar laat de paddenstoelen liever staan. Een paddenstoel kun je wel van dichtbij bekijken en tellen hoeveel stippen hij heeft. Bij thuiskomst is het leuk en leerzaam om je herfstschatten onder een vergrootglas of op een lichtplaat te bekijken.

mand met herfstschatten


Wat ontdek jij allemaal? Zitten er misschien kleine insecten tussen? Of heb je zaden gevonden met wonderlijke vormen?

Herfst op de groepen

De gevonden herfstschatten lenen zich uitstekend om mee te knutselen en wij kunnen hier mooie voorstellen mee doen op de groepen. Door de prachtige kleuren van de herfst ziet het materiaal er al aantrekkelijk uit en hoeven wij niet veel toe te voegen. Met papier en lijm kom je al een heel eind. Kinderen kunnen eindeloos collages maken met de materialen die ze hebben gevonden. Met verf kunnen de kinderen een tak, dennenappels of kastanjes verven. Hier kunnen wij bijvoorbeeld een mobile van maken voor op de groep.

herfstvoorstel

Zo halen wij de herfst naar binnen en genieten wij van al het moois dat de herfst ons brengt. De kinderen kunnen de, voor hen vaak nieuwe, materialen onderzoeken en leren kennen.

 

Wat ga jij maken met je herfstschatten?

herfstmaterialen
Created with Snap