Inspirerende ontdekhoekjes

Bij Zien proberen we iedere dag de kinderen te inspireren tot spel en onderzoek. Dit doen we onder andere door materiaal klaar te zetten voor de kinderen. Dit noemen wij een ‘voorstel’. Het doen van een voorstel is een belangrijk onderdeel van de dag en is keer op keer uitdagend voor de kinderen. De pedagogisch medewerkers observeren en luisteren goed naar wat de kinderen doen en vertellen tijdens hun spel. Zo weten zij waar de interesses van de kinderen liggen, waar ze nieuwsgierig naar zijn en kunnen zij een passend voorstel aanbieden. Door een voorstel aan te bieden dat inspeelt op de interesse van de kinderen krijgt het spel meer verdieping. In deze blog lees je hoe je thuis een voorstel kunt klaarzetten voor je kinderen en welke materialen je hiervoor kunt gebruiken. .

Ontdekken met een fotocamera

Thuis aan de slag met ontdekhoekjes

Thuis een voorstel klaarzetten voor je kinderen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een voorstel kun je eenvoudig thuis doen met de materialen die je al hebt. Zo maak je inspirerende ontdekhoekjes in huis; een kleine verrassing voor de kinderen die meteen zal uitdagen tot spel. Een belangrijk uitgangspunt is dat jij je voorstel zo aantrekkelijk mogelijk maakt, zodat jouw kind uitgenodigd wordt om te ontdekken. Denk aan gesorteerd speelgoed, materiaal van de kringloop of kijk eens in je eigen kasten wat daar te vinden is aan leuk en aantrekkelijk materiaal om mee te spelen. Lees onze blog over kringloopschatten voor meer inspiratie.

Op onderzoek uitgaan

Welk materiaal kan helpen om kinderen aan te sporen tot onderzoek? Een insectenpotje, een vergrootglas, boeken van de kringloop over specifieke onderwerpen zoals: de natuur, het heelal, vliegtuigen, landen of culturen. Maar ook een oude radio of recorder met een schroevendraaier om hem uit elkaar te halen, een zaklamp, een (keuken)weegschaal, een digitaal fototoestel, een globe en nog veel meer zijn heel geschikt om kinderen aan te sporen tot onderzoek. Materialen uit huis en tuin met een open eind zijn ook een goede optie voor jonge kinderen, zoals lappen, mos, takjes enzovoort.

schattenmand voor kleine kinderen

Voor de allerkleinsten

Voor de allerkleinsten kun je met verschillende materialen een schattenmand maken. Een mandje vol materiaal dat interessant is om te onderzoeken en mee te spelen. Voorwerpen die glinsteren of een bijzondere structuur hebben zorgen voor verwondering bij kleine kinderen. Zet het mandje op een rustige plek klaar en je hebt een fijne inspiratiehoek gecreëerd.

Ontdekken met peuters

Peuters hebben thuis vaak treinrails en blokken. Zet ze eens aantrekkelijk klaar in een mand of op een kleed en vul de ontdekhoek aan met materiaal uit je eigen huis en tuin. Een groen doek kan dienen als gras en een blauw doek voor het water. Als er speelgoeddieren zijn, dan zet je die er ook bij. Zo kan je snel een prachtige inspiratiehoek maken. Vul ook eens aan met materiaal uit de tuin of het bos zoals: dennenappels, kiezelstenen, takjes, schelpen en mos.

ontdekhoekje met trainrails

Inspiratie voor oudere kinderen

Voor oudere kinderen kan een boek over insecten, potlood en papier en een vergrootglas of oude digitale fotocamera kinderen nieuwsgierig maken naar de insecten in de tuin of daarbuiten. Leuk speelgoed is niet altijd duur speelgoed. Soms ligt het gewoon in je eigen kast of buiten. In de ontdekhoek is genoeg ruimte voor verwondering.


Al het materiaal dat wij kinderen aanbieden is geschikt voor kinderen om te onderzoeken en mee te spelen. Wij raden aan de jongste kinderen nooit alleen te laten met deze materialen en ze altijd onder begeleiding van een volwassene met deze materialen te laten spelen.

ontdekhoekje
Created with Snap