Je blijft je verwonderen

Zien, respect, vertrouwen en verwondering; onze vier kernwaarden. Onze kernwaarde ‘Verwondering’ is een term die je bij ons vaak terugziet. Je leest dit bijvoorbeeld terug in ons pedagogisch beleid, op onze website, blogs en social media. Maar wat bedoelen wij nu precies met verwondering? In deze blog leggen wij je graag uit wat deze kernwaarde voor ons bij Zien betekent. Lees snel verder en laat je verwonderen.

Ontdekken vanuit nieuwsgierigheid

Voor ons als volwassenen zijn veel dingen vanzelfsprekend. Een vliegtuig dat over vliegt, een vlinder die voorbij komt fladderen of een regenboog die ontstaat tijdens een regenbui; dagelijkse dingen die wij nauwelijks meer opmerken. Voor kinderen is dit niet vanzelfsprekend en zij wijzen ons volwassenen vaak op dit soort kleine wonderen. Met grote interesse en nieuwsgierigheid bekijken kinderen de wereld met een open vizier. Dagelijks kunnen zij zich verwonderen over heel uiteenlopende dingen. Dit maakt ze nieuwsgierig en vanuit deze nieuwsgierigheid kan een interesse ontstaan. Wanneer wij kinderen de ruimte geven om te experimenteren, kan er iets moois ontstaan. Bij Zien denken wij daarom goed na over hoe wij een ruimte inrichten en welke materialen wij aanbieden.

Verwondering in het kunstatelier

Rijk ingerichte ruimtes

Kinderen leren het meeste wanneer ze hier, letterlijk en figuurlijk, de ruimte voor krijgen. Wij proberen verwondering uit te lokken door specifiek materiaal aan te bieden in een daarvoor ingerichte ruimte; een atelier. De locaties van Zien hebben verschillende ateliers, zoals een kunst- en lichtatelier. In het kunstatelier bieden wij bijvoorbeeld kosteloos materiaal aan als papier, wc-rollen en karton. In het lichtatelier kunnen kinderen zich verwonderen over ‘licht’ en ‘schaduw’. De BSO kinderen in Roden hebben een wateratelier waar ze kunnen ontdekken en experimenteren met water en allerlei materialen. In de kringloop vind je fantastische materialen die wij vervolgens aanbieden in de ateliers. Je leest hier meer over deze materialen.

Binnen bij kinderopvang Haren 3

Verwondering in de praktijk

Creativiteit, verbeelding en ontwikkeling gaan bij ons hand in hand. Vanuit verwondering kunnen kinderen heel veel leren. In onze ateliers kunnen kinderen zich volop verwonderen over hun omgeving. Onze pedagogisch medewerkers observeren de kinderen tijdens hun spel en zien waar de interesse ligt en waar de kinderen vol verwondering naar kijken. Aan de hand van deze observaties bieden wij passende voorstellen aan.

Het feest van verwondering

Kerstmis is een feest dat enorm tot de verbeelding spreekt. Overal zijn lichtjes te zien, glitters en glimmend materiaal. Een heerlijke tijd voor kinderen om zich eindeloos te verwonderen. Laat je hierdoor inspireren en probeer die magische wereld naar binnen te halen. Maak het thuis gezellig met lichtjes en glinsterende materialen. Misschien is er wel plek voor een kerstboom in huis met lampjes en prachtige ornamenten. Je zorgt er zo voor dat kinderen zich ook thuis kunnen verwonderen en op onderzoek gaan.

Created with Snap