Bij Zien maken wij graag gebruik van materialen die we
vinden in en rond ons huis of van materialen die we vinden bij de kringloop. De
materialen die wij vinden bij de kringloop krijgen bij ons een tweede leven,
omdat ze inspirerend zijn, tot de verbeelding spreken of voor verwondering
zorgen. Deze kringloopschatten zijn vaak mooie loose parts; materialen met een
open einde. Kinderen kunnen met deze materialen verschillende kanten op in hun
spel. Maar hoe weet je welke materialen van de kringloop geschikt zijn om mee
te spelen en hoe bied je dit aan? In deze blog nemen wij jullie graag mee naar
de kringloop en hopen jullie te inspireren om vaker naar de kringloopwinkel te
gaan opzoek naar loose parts!

Kijken door de ogen van een kind
Het leuke van shoppen bij de kringloop is dat je hiervoor anders moet leren kijken. Kijk door de ogen van een kind. Wat kan een kind met materialen die je ziet? Ga op ontdekking, stel jezelf open voor de verwondering en laat je inspireren door alles wat je in de kringloopwinkel ziet. Natuurlijk is er ook veel te vinden wat je niet mee naar huis wilt nemen. Niet alles wat we in de kringloop vinden is geschikt om mee te spelen. Als je naar de kringloop gaat, probeer dan eens naar onderstaande materialen te zoeken.
Opruimen én spelen
Allereerst zoeken wij bij de kringloop altijd naar rieten mandjes en houten bakjes. Mandjes en bakjes zijn niet alleen fijn om diverse materialen gesorteerd in op te ruimen, kinderen spelen ook graag met mandjes en bakjes. Je kan een mandje op je hoofd zetten als hoed, er een pop in laten slapen als wieg of je legt er boodschappen in als je naar de winkel gaat. Bakjes kunnen in de poppenhoek dienen als beker, pan of schaal. In de bouwhoek kunnen ze gebruikt worden bij het bouwen. De allerkleinsten vinden bakjes en mandjes interessant om mee te rollen, te stapelen of iets in te stoppen. Grotere houten schalen gebruiken we om materiaal gesorteerd in aan te bieden, bijvoorbeeld tijdens een voorstel.

Glimmend materiaal nodigt uit tot verwondering
Kinderen zijn dol op alles wat glimt en glinstert. Wij zoeken daarom altijd naar glinsterende materialen; roestvrijstalen bakjes, eierdoppen, servetringen en ballen. Spiegels en spiegeltjes, geslepen glas maar ook allerlei kralen en armbanden zijn interessant. Dit zijn perfecte loose parts. Baby’s spelen graag met de roestvrijstalen ballen en bakjes. Bij de peuters zien we de bakjes, kannetjes en kommetjes terug in de huishoek. Met de kralen kunnen wij allerlei voorstellen aanbieden in het atelier. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf kettingen rijgen of de kralen verwerken in klei. De kleinere kralen zijn vooral geschikt voor de oudere kinderen van de BSO. In de kringloop zijn vaak armbanden te vinden met glaskralen of halfedelstenen. Wanneer je deze armband uit elkaar haalt, kun je de kralen opnieuw gebruiken. Je kunt hier zelf de leukste dingen van maken voor in huis. Bijvoorbeeld een prachtige hanger om je over te verwonderen.

Ontdekken met ringen
Ook zoeken we altijd naar ringen van hout of metaal. Dreumesen en peuters vinden het heerlijk om met ringen te spelen. De ringen kun je aanbieden in verschillende bakjes. De kinderen gaan dan zelf op ontdekking. Ze verplaatsen de ringen van bakje naar bakje of gebruiken de ringen als armband. Een oud mokkenrek werkt perfect als rek om de ringen aan op te hangen.
Sjaals en doeken; veelzijdig en leuk!
In de kledinghoek van de kringloop vinden wij vaak mooie sjaals en doeken. Voor weinig geld heb je een hoop plezier. Kinderen spelen graag met doeken en deze zetten wij in iedere speelhoek in, bij jong en oud. Baby’s spelen graag met kleine lichte sjaaltjes. Je kan er doorheen kijken, ze door de lucht laten dwarrelen of je eronder verstoppen. In de verkleedhoek kunnen de sjaals en doeken dienen als omslagdoek of sjaal, maar in de bouwhoek is een blauwe doek ineens het water en een groene doek het gras. Een doek of sjaal is in de huishoek het dekentje voor de pop of het tafellaken, maar in de theaterhoek is een doek fijn bij het verkleden tot jouw favoriete filmster of idool. Je kunt dus niet genoeg doeken en sjaals hebben!

Oneindig verwonderen over licht
Als laatste zijn we altijd opzoek naar materialen voor onze lichtbakken en lichtateliers. Dit zijn materialen die geschikt zijn om met licht te spelen en ontdekken. Denk hierbij aan plastic glazen, servetringen, ijslepeltjes, lege potjes, placemats met gaatjes, gespaarde doppen en alles waarvan jij denkt dat het interessant is om mee te werken in het licht. Wat wij ook vaak doen in het lichtatelier is lege sapflesjes vullen met gekleurd water of andere boeiende materialen. Kinderen kunnen zich hier uren mee vermaken.
Loose parts een tweede leven geven
Wij vinden de kringloop een fantastische plek om te winkelen voor onze groepen. Er is voor elke leeftijd wel iets te vinden wat onze aandacht trekt, ons inspireert en waar wij blij van worden. Soms hebben we zoveel geluk dat we prachtig houten speelgoed vinden of een mooi boek. Natuurlijk nemen wij die ook mee!



