Spelen met licht

Licht is fantastisch om mee te spelen. Of het nu het licht van de zon, een (zak)lamp, een lichtbak of een overheadprojector is, licht geeft ons talrijke mogelijkheden tot spel en onderzoek. Daarom werken wij binnen Zien niet alleen graag in het kunstatelier, maar ook in het lichtatelier. Het lichtatelier is voor ons een ruimte die kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om in een andere omgeving licht te ontdekken. Je kan er experimenteren met licht en je verwonderen over wat licht kan en doet. Je kan er met licht spelen en licht onderzoeken. In deze blog kun je lezen wat je allemaal met licht kunt doen en ontdekken.

 

Eindeloze mogelijkheden

Licht kan je telkens weer verrassen. Je kan licht laten weerkaatsen, lichtbundels door een gaatje sturen, zien hoe licht zich op de muur laat projecteren, licht door materiaal laten schijnen en spelen met schaduwen. Je kan ontdekken hoe snel licht reist of voelen hoeveel warmte licht kan geven en nog heel veel meer. Licht biedt eindeloos veel mogelijkheden voor onderzoek, spel, ontdekken en leren. 

 

Ontdekkingen

Buiten het lichtatelier kan je ook fantastische ontdekkingen doen met licht. Welke kleur heeft licht eigenlijk? Kan jij de kleur van licht manipuleren? Hoe weerkaatst licht, kan ik licht voelen en kan ik een lichtstraal vangen? Kan je licht projecteren en heb jij je eigen schaduw al gevonden? Door te spelen met een zaklamp, de zon of een led-lichtplaat kan je al heel fijn spelen met licht. Wist je dat als je een tekening maakt op een lichtplaat dit een hele andere dimensie geeft aan je tekening? Of dat je met de zon en een oude cd hele mooie regenbogen kan maken? 

 

Spelen met kosteloos materiaal

In onze vorige blog kon je ook al lezen dat we op verschillende locaties lichtateliers hebben. We werken binnen Zien weinig met plastic, maar in het lichtatelier is het materiaal wat heel goed van pas komt. Wanneer je met licht speelt is de licht-doorlatende eigenschap van sommige soorten plastic geweldig! Denk hierbij aan simpele dingen als doppen van frisdranken en pakken sap, verpakkingsmateriaal, plastic flesjes gevuld met gekleurd water, lege plastic flessen in alle kleuren en allerlei ander plastic verpakkingsmateriaal. Natuurlijk zijn er nog heel veel andere mogelijkheden met licht en licht-doorlatende materialen. Denk aan groente en fruit. Als we deze in dunne plakjes snijden en op een lichtbak of plaat leggen ontdekken we de wereld in het fruit en de groente. Iets wat we anders niet hadden gezien. Fascinerend en heel erg leerzaam voor jong en oud.

Laat je inspireren door licht en ontdek een wereld die je nog niet eerder had gezien of opgemerkt. 

 

Created with Snap