Zomerschatten

Het is vakantie, wat fijn! Tijd om te ontspannen met je geliefden en te genieten van een welverdiende vakantie. De zomer is hét perfecte seizoen om buiten op ontdekking te gaan. Juist op vakantie kun je kinderen laten verwonderen over alles wat de natuur ons aan zomerschatten te bieden heeft. Stenen, schelpen, takjes en zand; materialen die wij als volwassen vaak als vanzelfsprekend zien, zijn voor kinderen van onschatbare waarde. In deze blog lees je waar je zomerschatten kunt vinden en wat je ermee kunt doen.

Schatten op het strand

Zand, water en schelpen in verschillende vormen en kleuren; de perfecte ingrediënten voor kinderen om zich uren mee te vermaken. Deze open einde materialen stimuleren kinderen om zelf invulling te geven aan de materialen zonder dat deze een bepaald doel hebben. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ in het spel en er is alle ruimte voor creativiteit en ideeën. Alle gevonden schatten horen natuurlijk thuis in een prachtige schatkist. Je maakt deze schatkist zelf door bijvoorbeeld een lege schoenendoos te versieren. Wanneer je de schatkist meeneemt naar het strand kun je de gevonden schatten meteen een mooie plek geven.

zomerschatten op het strand

Schatten in het bos

In de zomer kun je heerlijk wandelen in het bos. Op warme dagen is het er vaak koeler en zorgen de bomen voor schaduw als natuurlijke parasols. Aan schatten geen gebrek in het bos. Zo kun je op zoek gaan naar verschillende takken. De gevonden takken kun je versieren met touw of verf. Maak bijvoorbeeld je eigen toverstok. Of maak eens een kader van de gevonden schatten, als schilderijlijst. Stel de kinderen dan de vraag: ‘’Waarmee kun jij dit schilderij vullen?’’. Op deze manier ontstaan de meest creatieve kunstwerken.

zomerschatten in het bos

Schatten in de bergen

In bergachtig gebied kun je allerlei materialen vinden om bouwwerken van te maken. Van platte stenen om te stapelen, tot keien om een dam van te bouwen in een helder beekje. Stenen zijn veelzijdig. Tijdens de lockdown van vorig jaar is het concept ‘happy stones’ ontstaan. Stenen zoeken, deze beschilderen in vrolijke kleuren en verstoppen in de natuur voor de gelukkige vinder. Dit is een leuke bezigheid op een regenachtige middag én hier maak je vervolgens een ander blij mee, win-win!

Naar welke zomerschatten ga jij op zoek in de vakantie?

zomerschatten in de bergen
Created with Snap