Oog voor

pedagogische visie

Onze pedagogische visie voor de dagopvang en buitenschoolse opvang is gebaseerd op Reggio Emilia van pedagoog Loris Malaguzzi, en Emmi Pikler. We zien wat iemand allemaal wél kan. Wij geloven dat mensen die de vrijheid krijgen om met al hun ‘talen’ te ontdekken, krachtiger in hun schoenen staan. Dat geldt voor alle leeftijden: baby’s, kleuters, peuters, tieners en ook volwassenen.

‘Het kind heeft 100 talen’, zegt pedagoog en filosoof Malaguzzi.
‘Het heeft 100 manieren van denken, spelen en praten, luisteren en verbazen.’

Oog voor

gezonde voeding

Ook in voeding valt veel te ontdekken. Smaakvoorkeur en eetgewoonten worden al op jonge leeftijd ontwikkeld. Daarom vinden wij het erg belangrijk om al vroeg te beginnen met natuurlijke, verse en gevarieerde voeding. Op vaste momenten op de dag eten we gezamenlijk aan een mooi gedekte tafel. Gedurende de dag krijgen de kinderen gezonde snacks. En tussen de middag een warme maaltijd. We nemen de tijd voor het eten, en luisteren naar elkaars ontdekkingen. Om de zelfstandigheid van kinderen te stimuleren, laten we hen zoveel mogelijk zelf eten.

Oog voor

inspirerende omgeving

Zien biedt een rijke omgeving voor kinderen om op onderzoek te gaan. Speelruimtes en ateliers binnen, natuurlijke speelmaterialen buiten. Op deze manier komt ieder kind in aanraking met wel 100 ‘talen’. Zoals muziek, dans, kunst, voeding, licht en donker, natuur en wetenschap, sport en meer.

Oog voor

documenteren

Bij Zien organiseren we niet klakkeloos activiteiten, maar werken we met voorstellen. Een voorstel ontstaat uit een vraag, gedachte of gebeurtenis in de groep of van een kind of een groepje kinderen. Daarop gaan we samen met de kinderen op onderzoek uit. Breekt de herfst aan en zien we de kinderen naar de omlaag dwarrelende blaadjes kijken? Dan leggen we, bijvoorbeeld, allerlei herfstige materialen neer in het buiten-atelier. De kinderen kiezen welke materialen ze willen gebruiken en ontdekken zelf wat ze er allemaal mee kunnen. Alle ontdekkingen van het kind leggen we vast door middel van foto’s en tekst – als ouder kun je dit terug zien in het ouderportaal. Door goed te kijken en te luisteren zien we nog beter wat het kind van ons vraagt en hoe wij hier op kunnen inspelen.

Oog voor

respectvolle verzorging

Emmi Pikler hechtte veel waarde aan de aandachtige verzorging van het jonge kind, omdat hieruit het gevoel van veiligheid ontstaat. Momenten zoals tijdens het eten, het verschonen, het aan- en uitkleden vormen belangrijke één-op-één momenten voor begeleider en kind. Het gevoel veilig te zijn, is een voorwaarde voor een kind om met plezier zelfstandig te spelen en ontdekken. De begeleiders van Zien letten er hierbij goed op dat ze zich aan het tempo van het kind aanpassen. Zo krijgt een kind de kans zich in te stellen op de handelingen en mee te doen aan het samenspel. Zo ervaart hij of zij al vanaf jonge leeftijd, dat je invloed kunt uitoefenen op situaties.

ZIEN RESPECT VERTROUWEN VERWONDERING

Zien

We hebben oog voor ontwikkeling, talenten en mogelijkheden.

Respect

We gaan respectvol om met elkaar en met onszelf.

Vertrouwen

We bieden een eerlijke en veilige omgeving waar je als persoon kunt groeien.

Verwondering

Creativiteit, verbeelding en ontwikkeling gaan bij ons hand in hand.

We hebben oog voor ontwikkeling, talenten en mogelijkheden.

We hebben oog voor ontwikkeling, talenten en mogelijkheden.

We hebben oog voor ontwikkeling, talenten en mogelijkheden.

We hebben oog voor ontwikkeling, talenten en mogelijkheden.

Met eigen ogen zien hoe wij werken?

Created with Snap